De geschiedenis van Koninklijk Huis en de Oranjes

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van Koninklijk Huis en de Oranjes.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 12
: Het Koninklijk Huis
De geschiedenis van dit huis is sinds de vijftiende eeuw nauw verbonden met die van Nederland. Vanaf die tijd leveren de Oranjes als stadhouders, koningen en koninginnen een belangrijke bijdrage aan het bestuur van ons land.
Website
: De correspondentie van Willem van Oranje
Willem van Oranje (1533-1584) schreef bijna 13.000 brieven die verspreid liggen in 200 archieven in heel Europa. Deze site bevat het resultaat van een onderzoek naar zijn correspondentie. De brieven zijn als beeld beschikbaar en via trefwoorden te doorzoeken.
Website
: Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau
De collectie van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (voorheen Oranje-Nassau Museum) omvat meer dan 7000 schilderijen, prenten, en andere voorwerpen, betrekking hebbend op de rijke geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau. Het merendeel van de schilderijen is te zien in Paleis Het Loo.
Museum | Apeldoorn
: Stedelijk Museum Het Prinsenhof
Het Prinsenhof is van oorsprong een deel van een klooster, later woonhuis van Willem van Oranje (waar hij werd vermoord door Balthasar Gerards) en nu een museum. De plek om deze geschiedenis te laten zien dus. Daarnaast krijgen onder andere de stadgeschiedenis van Delft, Delfts blauw aardewerk en van het bedrijf Calvé er de aandacht.
Museum | Delft
: Museum In de zevende hemel
Een klein museum vol curiosa en folklore rond Kerst, Sinterklaas, Oranje Huis, Pasen en oud speelgoed. Er zijn regelmatig wissel-exposities naast de vaste collectie.
Museum | Apeldoorn
: Museum Buren en Oranje
Dit museum geeft vooral informatie over de band tussen de stad Buren en het Koninklijk Huis. Zowel moderne geschiedenis (de elfstedentocht van Willem-Alexander) als oude geschiedenis (gravin Anna van Buren) komen aan bod.
Museum | Buren
: Mauritshuis
Een museum vol historische schilderijen en prenten. Het oudste deel van de verzameling bestaat uit de schilderijen die in de 18de eeuw in het bezit waren van stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau. De collectie omvat nu ruim 800 stukken die ook nog eens via internet zijn te bekijken.
Museum | Den Haag
: Museum Swaensteyn
Dit museum heeft een gevarieerde collectie van archeologische en historische voorwerpen. Bijzonder is de 'Mariannekamer'. In deze 19de-eeuwse stijlkamer vindt u vele tastbare herinneringen aan Prinses Marianne (1810-1883), de sociaal bewogen, kunstminnende en onconventionele dochter van Koning Willem I.
Museum | Voorburg
: Oranjemuseum Diepenheim
Het museum is te vinden in het prachtige Twentse coulissenlandschap temidden van de alom bekende zes kastelen van Diepenheim. In het museum vind u Twents boerenantiek en veel Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over de Oranjes en het Koningshuis.
Museum | Diepenheim
: Paleis het Loo
Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen.
Museum | Apeldoorn
: Museum Heerenveen
Dit museum in Heerenveen heeft een brede collectie. De vaste presentatie beslaat de cultuurgeschiedenis van Heerenveen en omgeving. Blikvanger is een stadsmaquette van Heerenveen anno 1830. Ook de vorstelijke geschiedenis van Oranjewoud komt in het museum aan bod. Verder nog een complete veenarbeiderswoning, Abe Lenstra en andere Heerenveense sporthelden en een 19de eeuwse apotheek die nu de museumwinkel is.
Museum | Heerenveen
: Nationaal keramiekmuseum Princessehof
Ook keramiek heeft een geschiedenis. Zodra keramiek in de menselijke geschiedenis opduikt, zien we dat de makers het verfraaien. In vorm, met decoraties en glazuur. Gebruiksvoorwerpen worden kunstwerken en/of statussymbolen. Het museum is gevestigd in het 18de eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Vandaar de naam Princessehof.
Museum | Leeuwarden

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

Boektip

Meer geschiedenis? Kijk eens bij BOL.com naar dit boek:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood